Sosyal Medya

Ekonomi

KOBİ’lere 5 milyarlık yeni paket!

KOBİ’lere yönelik 50 bin liralık sıfır faizli krediye rekor talep gelirken KOSGEB yeni yılın yol haritasını da belirledi. Buna göre 9 ayrı program kapsamında KOBİ’lere 5 milyara yakın finansman sağlanacak.



KOBÄ°’lere yönelik ilk yılı ödemesiz 3 yıl vadeli 50 bin liraya kadar sıfır faizli krediye rekor baÅŸvuru gelirken, KOSGEB 2017 yılının planlamasını da yaptı. Edinilen bilgilere göre yeni yılda 50 bin liralık faizsiz kredinin yanı sıra 9 ayrı program kapsamında KOBÄ°’lere milyarlarca liralık destek saÄŸlanması planlanıyor. Bu kapsamda 2016 yılında 991 milyon lira olan KOBÄ°’lere destek bütçesi yeni yılda 1.1 milyar lira olarak belirlendi. 

Hesaplamalara göre 1.1 milyar liralık kaynağın kaldıraç etkisi ile birlikte KOBÄ°’lere yeni yılda 5 milyar liraya kadar finansman desteÄŸi saÄŸlanabileceÄŸi hesaplanıyor. Söz konusu destekler KOSGEB’in tüm programlarına aktarılacak. Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre 2017 yılında ekonominin gidiÅŸatına baÄŸlı olarak bu destek mekanizması artırılabilecek. 

Özellikle KOBÄ°’lere kullandırılacak ilk yılı ödemesiz 3 yıl vadeli 50 bin liraya kadar sıfır faizli krediye rekor baÅŸvuru gelmesinin ardından mikro iÅŸletmelerin bu talebinin karşılanmasına yönelik ilave adımların atılabileceÄŸi ifade ediliyor. BaÅŸvuruları geçen hafta sona eren ve ödemelerin baÅŸladığı 15 bin KOBÄ°’ye verilmesi planlanan faizsiz kredi için 244 bin 980 iÅŸletme baÅŸvuru  yapmıştı.

FETÖ İÇİN İSTİHBARAT

2017 yılına yönelik çok sayıda destek paketi üzerinde çalışmalarını yürüten KOSGEB, faizsiz, düşük faizli ve belirli bir süre ödemesiz olan kredilerde güvenlik birimlerinden gelen istihbaratı da göz önünde bulunduracak. MASAK, savcılık ve emniyetten gelen bilgiler doÄŸrultusunda Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) mensup iÅŸadamlarına finansman desteÄŸi saÄŸlanmayacak. Konuyla ilgili KOSGEB tarafından tüm ÅŸehirlerde müdürlükler aracılığıyla bilgi havuzu oluÅŸturuluyor.

Destek alan ayağa kalkıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen KOSGEB kredilerinde belirlenen hedeflere ulaşıldı. KOSGEB desteÄŸiyle on binlerce giriÅŸimci kendi iÅŸini kurarken, iÅŸletmesini kapatan sayısı ise sınırlı oldu. KOSGEB desteÄŸiyle kurulan her 100 iÅŸletmeden sadece 5-6 tanesi kapandı. Üç yıllık dönemlerde izlenen bu iÅŸletmelerden yüzde 95’i ise kendi ayakları üzerinde durmaya devam ediyor. KOSGEB verilerine göre bugüne kadar 550 bin kiÅŸiye eÄŸitim verildi. Son beÅŸ yıllık dönemde  toplam 28 bin giriÅŸimci kendi iÅŸinin patronu oldu. Son beÅŸ yıllık dönemde KOSGEB destekleri ile 100 binin üzerinde kiÅŸiye ilave saÄŸlandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.